Tiada Kuota Khas Haji Untuk Menteri Demi Rakyat Muslim Malaysia

KUANTAN: Kerajaan Pakatan Harapan (PH) memutuskan tidak lagi memberi kuota haji khas kepada menteri dan Ahli Parlimen bagi membolehkan lebih ramai rakyat dapat menunaikan ibadah itu pada masa akan datang.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Fuziah Salleh, berkata menjadi amalan kerajaan terdahulu untuk memberikan kuota haji ini kepada ahli politik sehingga mengakibatkan ada ramai jemaah yang layak khususnya warga emas tidak dapat menunaikan haji.

Image result for menteri

“Jadi, kita mengambil keputusan untuk menghentikan amalan ini. Saya juga dimaklumkan disebabkan perkara seperti ini menyebabkan ramai jemaah yang layak dan mempunyai cukup duit untuk pergi haji terpaksa menunggu sehingga berusia 100 tahun.

“Malaysia diberikan kuota sebanyak 30,200, namun disebabkan ada pemberian kuota kepada ahli politik ini menyebabkan kuota untuk rakyat menjadi sedikit,” katanya pada sidang media selepas Majlis Dialog Komuniti Bersama Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri di sini, malam tadi.

Image result for fuziah salleh

Beliau berkata, tindakan itu sudah dilaksanakan untuk musim haji yang lalu dan kuota haji kini sudah menjadi milik rakyat sepenuhnya.

“Kita juga tidak akan menerima sebarang surat sokongan daripada mana-mana pihak yang ingin menunaikan haji. Ini bagi memastikan ketelusan di samping kuota itu adalah milik rakyat sepenuhnya,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s