Tumpu Pemulihan Negara – Tun M

Tahun pertama pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH)  lebih bertumpu kepada usaha pengukuhan, pemulihan serta meletakkan semula negara di landasannya berikutan kekalutan yang ditimbulkan oleh 1Malaysia Development Bhd (1MDB), kata Tun Dr Mahathir Mohamad

Perdana Menteri berkata ketika kerajaan bergelut untuk merungkai pendedahan skandal terbabit, impak kerosakan didapati adalah jauh lebih buruk daripada yang dijangkakan.

Beliau berkata, malah, sepanjang tempoh ini, kerajaan turut mendapati teras lain ekonomi negara juga terjejas walaupun tidak mencecah tahap terburuk.

“Kesimpulannya, tempoh itu memberi lebih perhatian kepada aspek pengukuhan, pemulihan dan meletakkan semula negara di landasannya,” katanya semasa mesyuarat agung tahunan Dewan Perniagaan Amerika Malaysia (Amcham) di sini, hari ini.

Setahun pertama tumpu pemulihan negara – Tun M
PM Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad

Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata walaupun kelihatan seperti kerajaan baharu ini perlu berusaha lebih untuk mengatasi pelbagai isu dan cabaran yang sukar, namun “saya percaya kita dapat menanganinya dan berharap supaya pada akhirnya dapat menarik nafas lega bagi meneruskan perancangan kerajaan, daripada hanya terikat dengan usaha untuk memperbetul keadaan semata-mata.”

Beliau berkata kerajaan PH turut menyedari bahawa negara tidak boleh mencapai kemajuan sekiranya ia tidak mengembangkan ekonomi.

“Justeru itu, kita komited untuk memastikan dasar kerajaan bersifat mesra pelabur, kepada pelabur asing dan domestik. Kerajaan ini akan berusaha meneruskan libat urus dengan syarikat multinasional (MNC) seperti anda.

“Kami mengambil semua pandangan anda untuk dipertimbangkan, supaya anda akan terus melihat Malaysia sebagai destinasi menggalakkan, strategik dan menguntungkan pelaburan bagi perniagaan Amerika Syarikat (AS) kini dan sehingga masa akan datang,” katanya.

Pada 2018, AS merupakan rakan dagang ketiga terbesar Malaysia di dunia, dengan jumlah dagangan melebihi RM155 bilion. Eksport dari Malaysia ke AS meningkat kepada lebih RM90 bilion, sekali gus menjadi nilai tertinggi dalam tempoh lebih sedekad.

Sebanyak 20 daripada 78 MNC di bawah InvestKL adalah dari AS dan jumlah itu setakat ini merupakan yang terbesar dari mana-mana negara tunggal — angka negara berikutnya hanya separuh daripada jumlah itu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s