Tabung Haji Terima RM1 Bilion Pendeposit Baharu Sejak Pemulihan Semula

PASIR MAS: Lembaga Tabung Haji (TH) mencatat kemasukan deposit baharu berjumlah hampir RM1 bilion, selepas proses pemulihan dan penstrukturan semula institusi itu dilakukan di bawah kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof, berkata perkembangan positif itu menunjukkan keyakinan orang ramai terhadap badan pemegang amanah itu tetap kukuh walaupun menerima pelbagai tohmahan.

“Jumlah pendeposit baharu ini berjaya mengimbangi deposit keluar dan secara puratanya kewangan TH berjaya dikawal.

“Malah, maklumat terkini daripada pengurusan TH menyatakan bahawa TH kini berada pada landasan yang tepat dan prestasi kewangan TH akan bertambah baik pada tahun ini,” katanya kepada pemberita di Majlis Pecah Tanah Pembinaan Pondok Raudhatul Ulum di sini, hari ini.

Pada majlis sama, Mujahid turut menyampaikan sumbangan daripada Yayasan Taqwa kepada Guru Pondok, Ali Ab Rahman Hassan bagi pembinaan pondok berkenaan yang akan dibina di atas tanah seluas hampir satu hektar, dengan kos keseluruhan berjumlah RM2 juta.

Mujahid berkata, kerajaan akan terus memastikan TH kekal sebagai pemegang amanah yang dipercayai bagi mengurus dan menjamin simpanan serta pelaburan pencarum di negara ini.

“Saya yakin bila kita telus keyakinan rakyat kepada kewibawaan TH akan bertambah kukuh. Kita mahu pencarum mendapat gambaran yang jelas dan menerima faedah dengan cara yang betul,” katanya.

MUJAHID menyampaikan sumbangan dari Yayasan Taqwa kepada Pengerusi Pondok Tahfiz Padang Bongor, Mohd Rushdi Abdul Malek, disaksikan oleh pelajar tahfiz di Kampung Belimbing. – Foto Fathil Asri

Dalam pada itu, beliau berkata, kerajaan akan terus menanggung subsidi jemaah haji tahun ini sebanyak RM400 juta bagi menampung kos keseluruhan sebenar bernilai RM12,400 bagi setiap jemaah.

Katanya, kerajaan juga akan memikirkan kaedah tertentu bagi mengekalkan kos perbelanjaan mengerjakan haji sedia ada, walaupun kos sebenar sentiasa meningkat dari setahun ke setahun.

“Kerajaan PH komited memulihkan TH termasuk dengan memberi suntikan dana sebanyak RM17.8 bilion dan permulaan RM500 juta pada tahun hadapan,” katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s