Melaka : Diskaun 50 Peratus Kepada 2,226 pengusaha gerai makan kendalian pihak berkuasa tempatan (PBT) Bulan Ini

AYER KEROH: Sebanyak 2,226 pengusaha gerai makan kendalian pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri ini menikmati diskaun 50 peratus kadar sewa, bulan ini.

Ketua Menteri, Adly Zahari, berkata gerai itu meliputi empat kawasan PBT iaitu Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ), Majlis Perbandaran Jasin (MPJ) dan Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG).

“Langkah ini dibuat bagi meringankan beban pengusaha yang tidak menjalankan operasi pada waktu siang sepanjang Ramadan.

“Pengurangan kadar sewa juga merangkumi pengusaha bukan Islam,” katanya pada sidang media mesyuarat EXCO, di Seri Negeri, di sini, hari ini.

Sementara itu, Adly berkata kerajaan negeri sedang menyemak dasar dan syarat pengiklanan di peringkat PBT berhubung perkataan singkatan bahasa Inggeris, ’KTHXBYE’ dan maskot biru Selamat Datang Ke Kampung Saya di papan iklan yang dipasang di jejantas di laluan utama, Lebuh Alor Gajah-Melaka Tengah-Jasin (AMJ), berhampiran Masjid Al-Azim, di Peringgit.

Ketua Menteri Melaka, YAB Tuan Hj Adly Zahari

Katanya, dia tidak menolak jika ia berkaitan kreativiti mempromosi produk yang dijenamakan semula oleh syarikat pengeluar makanan ringan di lokasi itu, namun jika ia berbentuk slogan semata-mata perkara itu perlu dikaji semula.

“Sebagai contoh, singkatan perkataan antara model pengiklanan moden yang hanya difahami generasi muda namun bukan keseluruhan.

“Justeru, kita akan lihat semula dasar, bagaimana permohonan itu dibuat, dan adakah mendapat kebenaran (PBT dan Dewan Bahasa dan Pustaka),” katanya penggunaan bahasa atau perkataan jelas dan betul penting kerana ia memberi kesan kepada imej Melaka sebagai negeri pelancongan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s