Kerjasama PAS-UMNO sebab Dendam Kalah PRU14 – PKR Kelantan

Kerjasama Umno dan PAS lebih kepada dendam khususnya parti Umno selepas mengalami kekalahan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) kepada gabungan Pakatan Harapan (PH).

Pengerusi PKR Kelantan Mohamad Suparadi Md Noor berkata rakyat harus melihat adakah gabungan terbabit untuk perjuangan Melayu atau sebagai matlamat selamatkan periuk nasi pemimpin parti yang terbabit.

“Perlu ingat kedua-dua parti itu mempunyai ideologi dan fahaman berbeza serta matlamat politik mereka tidak akan ke mana-mana jika fahaman mereka tidak sehaluan.

“Jika benar gabungan itu untuk Melayu maka kita serahkan apa tindakan mereka seterusnya dan rakyat sendiri perlu membuat penilaian,” katanya pemberita selepas merasmikan majlis Hari Potensi Tadikan Kemas Tanah Merah di Padang Sekolah Kebangsaan (SK) Gual Ipoh di Tanah Merah, Kelantan hari ini.

Mohamad Suparadi berkata kerjasama itu hanya dibincangkan diperingkat jawatankuasa tertinggi dan tidak secara menyeluruh.

“Ia hanya dibentangkan dalam Muktamar Pas begitu juga Umno hanya bercakap perkara itu dalam ceramah-ceramah politik sahaja.

“Pada pandangan masyarakat ia masih tidak jelas dan setakat ini tiada perjanjian secara persefahaman secara rasmi,” katanya.

Perebutan kerusi parlimen

Beliau berkata dengan gabungan itu juga mungkin akan berlaku perebutan kerusi antara PAS dan Umno.

“Kemungkinan akan berlaku perebutan kerusi di peringkat parlimen dan di Kelantan sendiri saya yakin PAS tidak semudahnya akan menyerahkan kerusi yang mereka sandang kepada Umno sewenangnya.

“Begitu juga sebaliknya di peringkat pusat, PAS juga mungkin akan bertindak sebaliknya kerana mereka juga sebelum ini sudah lama keinginan membina sebuah kerajaan di peringkat pusat sendiri,” katanya.

Katanya bagaimanapun PH perlu lebih bersiap sedia untuk pilihan raya akan datang dalam usaha memenangi hati rakyat.

“Mungkin sebelum ini, PH belum cukup sedia sepenuhnya di Kelantan namun untuk kali ini kami buktikan yang kami juga mampu menunjukkan kemampuan memimpin di negeri ini.

“Berilah kami masa kerana baru setahun sahaja PH memerintah dan jika tidak mampu tunai manifesto maka rakyat boleh buat keputusan dan memilih kerajaan yang mereka mahukan,” katanya.

– Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s