AirAsia : Laluan baharu Melaka-Pulau Pinang kini dibuka

Ketua Menteri, Adly Zahari yakin penerbangan tujuh kali sehari syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia Berhad dari Melaka ke Pulau Pinang hari ini mampu merancakkan lagi sektor ekonomi di Melaka dan mencapai misi 20 juta pelancong tahun ini.

Terdahulu, Lapangan Terbangan Antarabangsa Melaka (LTAM) sekali lagi menjadi saksi kepada 174 penumpang dari Pulau Pinang yang menjadi perasmi kepada pembukaan laluan baharu ke negeri ini.

Katanya Adly, penerbangan tujuh kali seminggu dengan harga tiket RM79 bagi laluan sehala ity sudah pasti memberi nafas baharu kepada industri pelancongan.

“Perbincangan mengenai laluan ini (Melaka-Pulau Pinang) sudah dimulakan tahun lepas lagi dan saya sangat berbangga dengan komitmen diberikan AirAsia.

“Sebagai sebuah negeri pelancongan, penerbangan ini mampu merancakkan hubungan dan dijangka memberikan prospek baharu kepada industri pelancongan dan kita yakin untuk terus bersama AirAsia dalam merangka strategi baharu.

“AirAsia memerlukan penumpang dan penerbangan dan kita memerlukan pelancong, sudah pasti kerjasama ini memberikan fokus baru.

“Pada masa akan datang, kita juga akan mencari lokasi baharu di Indonesia dan rakan di negara sendiri (membuka laluan penerbangan baharu),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas sidang media di LTAM di sini sebentar tadi.

Menurut Adly, Melaka juga bersedia menerima 4.5 juta pelancong dari Pulau-Pulang menerusi laluan baharu yang dibuka.

“Tiada masalah untuk kita menerima bilangan pelancong yang ramai, secara asasnya memang kena tingkatkan kualiti persediaan.

“Tetapi penilaian tentang inisiatif baru itu dan hubungan Melaka-Pulau Pinang tetap akan dibuat,” katanya.

Setakat Jun ini, bilangan pelancong sudah pun mencecah 50 peratus atau 10 juta dan menjangkakannya terus meningkat menerusi pembukaan laluan baharu penerbangan Melaka-Pulau Pinang hari ini.

“Setakat Mei kita masih di landasan betul dan sehingga Jun kita dah capai 50 peratus dari anggaran awal,” ktanya

Terdahulu, penerbangan AK6284 menggunakan pesawat A320 itu berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP) di Bayan Lepas pada pukul 1.20 petang dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) di Batu Berendam pada pukul 2.25 petang.

Hadir sama, Exco Kerja Raya, Pengangkutan dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Mohd. Sofi Abdul Wahab; Pengurus Besar Tourism Melaka, Zairi Suboh; Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia, Riad Asmat dan Ketua Komersial Serantau AirAsia, Amanda Woo.

Melaka merupakan destinasi domestik keenam AirAsia dan laluan ke-14 dari hab Pulau Pinang.

Penerbangan AirAsia menghubungkan Melaka-Pulau Pinang diadakan setiap hari bermula pukul 1.20 petang dari LTAPP menggunakan nombor penerbangan AK6284 dan tiba pukul 2.25 petang.

Penerbangan dari LTAM pula berlepas pukul 2.50 petang menggunakan nombor pendaftaran AK6285 dan tiba di LTAPP pada pukul 4 petang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s